top of page
Search
Writer's pictureManon van Luling

Kerst hoofdgerecht: Quiche met gerookte zalm

Het is weer tijd om na te denken over het kerstmenu. Wat ga jij dit jaar maken? Onderstaande quiche is gemaakt met gerookte zalm en kan op de makkelijke manier (met kant-en-klare deeg) of met zelfgemaakt deeg worden afgebakken. Wil je liever een vegan quiche? Dat kan ook! Vervang de zalm door gerookte wortelen. Klik hier voor het veganistische recept. Wat je ook kiest... Met deze feestelijke gerechten zit je goed tijdens de kerst!

Kerstdiner
Hoofdgerecht: gerookte zalm quiche

Quiche met gerookte zalm – 4-6 personen


Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 200 g bloem

  • 100 g koude boter, in blokjes gesneden

  • 1 ei

  • Snufje zout

  • 2-3 el koud water

Je kan ook kant-en-klare hartige taartdeeg gebruiken als je minder tijd hebt.


Voor de vulling:

  • 1 kleine rode ui, fijngehakt

  • 1 prei, in dunne ringen

  • Olijfolie voor het bakken

  • 3 eieren

  • 200 ml slagroom

  • 100 ml melk

  • 2 el dille, fijngehakt

  • 1 tl citroensap

  • Peper en zout naar smaak

  • 150 g gerookte zalm, in stukjes

 

Bereiding

Deeg maken: 

  1. Meng de bloem en een snufje zout in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf deze met je vingers door de bloem tot je een kruimelig deeg hebt. 

  2. Voeg het ei en een beetje koud water toe. Kneed kort tot een samenhangend deeg.

  3. Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed een ingevette quichevorm (Ø 24 cm). Prik gaatjes in de bodem met een vork.

  2. Snipper de ui en snijd de prei fijn.

  3. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan. Bak de rode ui en prei zachtjes tot ze glazig zijn. Laat afkoelen.

  4. Klop de eieren los met slagroom, melk, dille, citroensap, peper en zout. Meng dit mengsel door de gebakken ui en prei.

  5. Verdeel de zalm en de groenten over de bodem van de quiche. Bak de quiche 45-60 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en stevig is. Laat even afkoelen voor het serveren.

 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page