top of page
Search

Kerst: bijgerecht salade met stoofpeer

  • Writer: Manon van Luling
    Manon van Luling
  • Dec 23, 2024
  • 2 min read

Heb je je perfecte hoofdgerecht al bedacht voor je kerstdiner? Dan kan er nog een lekker bijgerecht naast. Dit bijgerecht laat je keuken (en huis) heerlijk ruiken en het water je in de mond lopen. En zeg nou zelf: op elke kersttafel horen stoofpeertjes, niet waar?

Bijgerecht kerst
Salade met stoofpeer

Ingrediënten:

Voor de stoofperen:

  • 1 citroen

  • 6 Gieser Wildeman stoofperen

  • 250 ml rode wijn of rode bessensap

  • 75 gram suiker

  • 1 kaneelstokje

  • 4 kruidnagels

  • 1 gedroogd laurierblaadje


Salade garnering:

  • 2 handjes à 35 gram (ongezouten) hazelnoten

  • 1 komkommer

  • 150 gram fetakaas, (brie, blauwe kaas of andere kaas die je lekker vind) 

  • 100 gram Veldsla


Dressing:

  • 100 ml balsamicoazijn

  • 1/2 tl basterdsuiker

  • 200 ml vocht van de stoofperen


Bereiding:

Stoofperen:

Wanneer de peertjes een dag van tevoren bereid zijn, zijn ze het lekkerst. Je kan ze afgedekt in de koelkast bewaren en weer kort opwarmen vlak voor het serveren.

  1. Was de citroen en schil met een dunschiller een paar reepjes van de schil. 

  2. Schil de stoofpeertjes (laat de steeltjes zitten).

  3. Doe de stoofperen in een ruime pan, voeg de wijn toe en vul de pan aan met water tot de peertjes net onder staan. Voeg de reepjes citroenschil, de suiker, de kruidnagel, het laurierblaadje en het kaneelstokje toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en stoof ongeveer twee uur op laag vuur. 

  4. Laat de peertjes afkoelen in het vocht.

Stoofpeer
Stoofpeertjes op het vuur

Dressing:

  1. Voeg voor de dressing ongeveer 200 ml van het stoofperen vocht toe aan een steelpannetje samen met de basterdsuiker. Breng aan de kook en laat op laag vuur een beetje indikken. Het mag nog best vloeibaar zijn omdat de dressing verder indikt wanneer het afkoelt. Je kunt testen hoe dik de dressing wordt door af en toe een theelepeltje af te laten koelen en te kijken naar de consistentie.

  2. Draai het vuur uit en laat de dressing even afkoelen. Voeg daarna het balsamicoazijn toe.


De salade:

  1. Snijd de komkommer in blokjes van 1 bij 1 cm, hak de hazelnoten grof en snijd de feta in blokjes.

  2. Verdeel over ieder bord een handje sla, de komkommer, de kaas, 1-1,5 stoofpeer en de dressing.


Smakelijk!

1 Comment


t.poll88
Dec 24, 2024

Ik ga het meteen proberen, ziet er lekker uit als bijgerecht met Kerst!

Like

Contact

Telefoonnummer

020 - 30 80 120 Algemeen nummer 

06 - 83 614 439 Nienke locatie Weesperstraat, Slijperweg en Terra (ook via whatsapp) 

06 - 16 310 796 Nikki locatie Weesperstraat, Slijperweg (ook via whatsapp) 

06 - 22 728 624 Manon Locatie Liva, Wilnis en Mijdrecht

E-mailadres

info@moodandfood.nl

 

Bezoekadressen

Amstel Oefentherapie

Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

 

De Werkplek

Vanaf 7 april 2025: Hulstweg 11, 1032 LB Amsterdam

Slijperweg 12A, 1032 KV Amsterdam

Verloskundigenpraktijk Terra

Banne Buikslootlaan 63A, 1034 AA Amstserdam

Liva verloskundig centrum

Zuideinde 455, 1035PH Amsterdam

Verloskundigen De Ronde Venen

Bozenhoven 19D, 3641 AB Mijdrecht

Gezond Wilnis

Wagenmaker 99, 3648 KV Wilnis

© Copyright 2025 Diëtist en Leefstijlcoach 'Mood & Food' | KvK: 86191063 | AGB: 24004965

bottom of page