top of page
Search
Writer's pictureManon van Luling

Kerst hoofdgerecht: Vegan quiche met gerookte wortel

We hebben de quiche met gerookte zalm al gedeeld met jullie. Maar wil je een vegan variant maken kan dat ook! Wat dacht je van een quiche met gerookte wortel. Net zo lekker en met extra groenten ook nog eens goed voor de vezelinname. Maak je eigen vegan deeg en je kan met trots deze hartige taart op tafel zetten tijdens het diner.

kerstdiner
Vegan quiche met gerookte wortel

Vegan quiche met gerookte wortelen – 4-6 personen

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 200 g bloem

  • Snufje zout

  • 100 g vegan boter, in blokjes

  • 1 el lijnzaad + 3 el water (vervanger voor ei)

  • 2-3 el koud water


Voor de vulling:

  • 3 grote wortels

  • 2 el sojasaus

  • 1 el vloeibare rook (of 1 tl gerookt paprikapoeder)

  • 1 el appelazijn

  • Olijfolie voor het bakken

  • 1 kleine rode ui, gesnipperd

  • 1 prei, in dunne ringen

  • 300 g stevige tofu

  • 2 el dille, fijngehakt

  • 1 tl citroensap

  • Peper en zout naar smaak

  • Olijfolie voor het bakken

 

Bereiding:

Deeg maken:

  1. Meng de bloem met een snufje zout in een kom. Voeg de vegan boter toe en wrijf deze door de bloem tot een kruimelig deeg.

  2. Meng de lijnzaad met het water tot een goedje en voeg dit toe aan het deel samen met 2-3 el koud water. Kneed samen tot het een stevig deeg wordt. Wikkel het in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.


Vegan gerookte zalm van wortels:

  1. Snijd de wortels in dunne plakjes met behulp van een mandoline of dunschiller.

  2. Meng de sojasaus, vloeibare rook/gerookte paprikapoeder en appelazijn in een kom en voeg de wortels toe. Meng door elkaar en laat de wortels minimaal 30 minuten marineren.

  3. Laat een beetje olie in een koekenpan warm worden. Bak de gemarineerde wortelplakjes kort in een pan tot ze zacht zijn.


Vulling:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette quichevorm (Ø 24 cm). Prik gaatjes in de bodem met een vork.

  2. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan. Bak de rode ui en de prei tot ze glazig zijn. Zet apart.

  3. Lek de tofu uit en druk er zo veel mogelijk vocht uit met een theedoek. Doe de tofu samen met peper en zout in een blender en mix tot een gladde massa.

  4. Schep de tofumassa in de quiche vorm en voeg de wortel, ui en prei toe.

  5. Bak de quiche 45-60 minuten in de oven tot de bovenkant stevig is en lichtbruin. Laat even afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page